Zdravé recepty z DM

5. října 2023

Zapékané cizrnové kuličky se smetanovým kysaným zelím
Počet porcí: 4

Suroviny na kuličky:

260 g okapané sterilované cizrny dmBio
1 hrst čerstvého špenátu
2 stroužky česneku
1 menší červená cibule
1 lžička soli
čerstvě namletý pepř dmBio
½ lžičky mleté kurkumy dmBio
1 lžička lahůdkového droždí
1 vejce
2 polévkové lžíce strouhanky + strouhanka na obalení
dmBio olivový olej na smažení

Suroviny na smetanové zelí:

500 g kysaného zelí dmBio
2–4 polévkové lžíce zelné šťávy dmBio
260 g 16% smetany
400 g pasírovaných rajčat dmBio
1 polévková lžíce rajčatového protlaku dmBio
1 polévková lžíce sójové omáčky dmBio
1 lžička mleté papriky dmBio

Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Česnek a cibuli zbavíme slupky, nakrájíme na menší kousky a dáme do mixovací nádoby. Přidáme cizrnu, špenát, lahůdkové droždí, sůl, pepř, kurkumu, vejce a strouhanku a rozmixujeme. Ze směsi vytvarujeme stejně velké kuličky, které obalíme ve strouhance a osmažíme ze všech stran na troše oleje. Zelí propláchneme vodou, vymačkáme a dáme do středního hrnce. Přidáme smetanu, zelnou šťávu, protlak, mletou papriku, sójovou omáčku, vše zahřejeme a promícháme. Zelnou směs dáme do zapékací mísy, na zelí navrstvíme pasírovaná rajčata, lehce se zelím promícháme a nahoru položíme kuličky. Dáme zapéct do trouby na 60 minut. Ihned podáváme s batátovými hranolky, pečenými brambory či bramborovou kaší.

Golden milk z mandlového nápoje

Suroviny:

250 ml mandlového nápoje natur dmBio
¾ lžičky mleté kurkumy dmBio
¼ lžičky mleté skořice dmBio
½ lžičky zázvorové šťávy dmBio
1 badyán
2 kuličky pepře černého dmBio
1 lžička másla ghee dmBio (příp. másla)
1 lžička květového medu dmBio

Postup:
Mandlové mléko si dáme do rendlíku a začneme na středním plameni zahřívat. Postupně přidáváme kurkumu, skořici, zázvor, badyán, kajenský pepř a máslo. Mléko necháme chvilku jemně provařit a poté vypneme. Přes jemné sítko ho přelijeme do hrnečku, přidáme med a promícháme. Podáváme teplé.

Tip: Mléko můžete podávat posypané skořicí.