Svátek sv. Valentýna

11. února 2024

Svátek svatého Valentýna, známý také jako Den zamilovaných, je oslavou lásky a přátelství po celém světě. Každoročně se slaví 14. února, a i když jeho kořeny sahají hluboko do historie, dnes se projevy této tradice různí od země k zemi. V tomto článku se podíváme na historii svátku svatého Valentýna a jak se slaví jak ve světě, tak i v České republice.

Historie svátku
Historie svátku svatého Valentýna je obestřena tajemstvím a legendami. Jedna z nejrozšířenějších teorií tvrdí, že svátek má původ v římském festivalu Lupercalia, který se slavil v polovině února a během něhož byli muži a ženy spárováni losováním. Křesťanství tento pohanský zvyk transformovalo a přiřadilo mu světce jménem Valentin. Existuje více světců s tímto jménem, kteří byli mučedníky, ale nejčastěji se svátek spojuje s Valentinem z Terni, který byl římským knězem a léčitelem a byl popraven za to, že tajně oddával páry, čímž porušoval zákazy císaře Claudia II.

Slavení ve světě
Svátek svatého Valentýna je ve většině západních zemí spojen především s výměnou milostných dopisů, květin, zejména červených růží, a dalších dárků mezi milenci. V USA se tento den slaví i mezi přáteli a rodinnými příslušníky, kdy je běžné posílat "valentýnky" (pohlednice) a drobné dárky. Ve Velké Británii mají tradici psát anonymní milostné básně a zasílat je svým vyvoleným.
Ve východních kulturách, jako je Japonsko a Jižní Korea, má tento den trochu jinou podobu. V Japonsku například ženy obdarovávají muže čokoládou, zatímco muži mají příležitost oplatit dárek měsíc později, na "Bílý den".

Slavení v České republice
V České republice je Den zamilovaných poměrně novým svátkem, jehož popularita roste zejména mezi mladší generací. Tradičně Češi slaví lásku 1. května, kdy se páry chodí políbit pod rozkvetlou třešeň jako symbol své lásky. Přesto se 14. února stává stále více populárním, a to nejen mezi zamilovanými páry, ale i mezi přáteli. Obchody a restaurace nabízejí speciální valentýnské akce a menu, a mnozí lidé využívají tohoto dne k vyjádření svých citů prostřednictvím dárků a květin.
Svátek svatého Valentýna je krásnou příležitostí, jak připomenout význam lásky a přátelství v našich životech. Ačkoli se způsoby jeho slavení liší po celém světě, podstata zůstává stejná.

Dárky pro své nejbližší pořídíte u nás v Géčku. Inspiraci najdete v mnoha našich obchodech. <3