Rozhovor s Ondřejem Novotným

28. června 2023

Ondřej Novotný (*14. 6. 1977 v Ostravě - Porubě) je moderátor a spolumajitel MMA organizace Oktagon, znalec bojových sportů, a mistr thaiboxu. V současnosti je také nejvíce spojován se soutěžními pořady Robinsonův ostrov a Survivor Česko & Slovensko, kde působí jako moderátor. O MMA, rodině a letošní řadě Survivoru se Ondřej rozpovídal v našem rozhovoru pro letní magazín 2023.

Ondřeji, nyní sice žijete v Praze, ale pocházíte z naší krásné rázovité Ostravy. Která zdejší místa jsou Vašemu srdci nejbližší?

Určitě Poruba, tam jsem strávil celé své mládí. S klukama jsme třeba lozili na zakázaných místech tehdy ještě nezrekonstruovaného porubského zámečku, nebo jsme mezi sebou soupeřili na domovních dvorech. Na Martinov i další okolní místa vzpomínám rád a mám k nim hluboký vztah.

Jste velký znalec bojových sportů. Řeknete nám, kdy se u Vás probudila tato vášeň?

Když padl komunismus, tak do kin vlítly různé karate filmy, třeba s Brucem Lee, na které se už možná dneska zapomnělo. Byla to velká móda. Někdo si na to rád hrál a někdo se tomu začal opravdu naplno věnovat. V roce 1999 jsem začínal komentovat a sám jsem se začal i prát, takže to přišlo společně s kariérou moderátora.

V roce 2016 jste společně s kamarádem založili MMA organizaci Oktagon. V současnosti ji můžeme zařadit mezi 10 největších organizací na světě. Dokážete říct, v čem je Oktagon pro diváky tak zajímavý? A kdy nastal vzestup oblíbenosti bojových sportů?

Asi je to tím, že dokážeme vyrábět a vymýšlet zajímavé příběhy. Protože u nás diváka zápas dostane až v momentě, kdy má nějaký smysl, má nějaký příběh a není to jenom o tom, že jde někdo do červenýho, a někdo do modrýho a ty vlastně nevíš proč. To, co my jsme do toho celosvětově přinesli, je ta příběhovost. Vzestup bojových sportů u nás začal právě s Oktagonem. Věnuji se tomu, jak jsem říkal, už od roku 1999. Do té doby to nějakým způsobem rostlo. Když přišlo 1000 diváků, tak jsme z toho byli u vytržení. Pamatuji si, že jednou přišla skoro vyprodaná házenkářská hala v Karviné a ten pocit byl tehdy neuvěřitelný. A dneska plníme O2 arény … ale to začalo až s Oktagonem.

Naši zákazníci si Vás asi nejvíce spojí s TV pořadem SURVIVOR ČESKO & SLOVENSKO, jehož jste již druhým rokem tváří a moderátorem. Víme, že jste velký fanoušek a milovník tohoto pořadu. Jak velký je rozdíl mezi naší verzí a americkým originálem?

Určitě je to o penězích. Zaprvé, Američani hrají o milión dolarů, což je hodně velká motivace pro soutěžícího, když máš hrát úplně na krev. Bavil jsem se o tom i s výhercem první série Vláďou. Našich 2,5 miliónu Kč je supr částka, ale není to úplně game changer. Například 10 až 15 miliónů Kč by donutilo ty lidi hrát daleko
víc. Takhle to pořád někteří z nich berou na půl plynu, byť tady ta druhá série byla velmi podařená a bude se to s dalšími sériemi určitě zlepšovat. A za druhé je to také o penězích v produkci a v zpracování atd. Musím říct, že tato druhá série byla velmi dobrá. Je to dobře a poctivě udělaná televizní zábava, byť já jsem tím „nemocnej člověk“ a mám ke všemu výhrady.

Můžete něco na hře ovlivnit? Na venek to působí, že máte v pořadu velké slovo.

Hodně věcí je na mne a můžu celou hru za těch skoro 90 dní, co to natáčíme, určitě nějakým způsobem ovlivňovat. Mám štěstí na to, že tam jsou kolem mne lidi, ať už nejvyšší šéf anebo výkonná producentka, kteří tento formát mají stejně rádi jako já, a můžeme se o tom radit, hádat se a diskutovat. Není to o tom, že mi někdo řekne běž a udělej tamto a tohle. Dá se o tom mluvit. Na druhou stranu vím, kde je moje místo, a když mi řeknou ne, my to takhle chceme, tak já jdu a udělám to, byť to není něco, co bych si já osobně přál. Jako v každé jiné práci je tu určitá hierarchie. Beru na sebe i to, že si to pak odnesu. Jak říkáte, lidé navenek vnímají, že je to „můj pořad“, a že já o tom rozhoduju. Jsem s tím, jak se říká, v míru. To dobrý je normální, a to špatný je vždycky vidět daleko víc. Měl bych s tím problém, kdybych věděl, že jsem udělal něco špatně, nebo že jsem něco podcenil. Když dělám věci naplno, Oktagon i Survivor, tak v tom chci být vždy nejlepší a podle toho se na to připravuju. Když na mne poté někdo vyjede, že se mu něco nelíbí, je to v pořádku. Každý máme jiné názory. Rozhodně nejsem žádná stoprocentní světová hvězda, o které bych si myslel, že všechno dělá dobře. To rozhodně ne. Jsem smířený s tím, že spoustu věcí a rozhodnutí dělám špatně, ale snažím se zlepšovat. A když to dělám, tak jsem spokojený a nerozhodí mě kritika, která je samozřejmě někdy nepříjemná.

Kdybyste pořad nemoderoval, a přišla Vám nabídka účasti. Šel byste do toho? Co by vás více bavilo – silové souboje nebo sociální hra?

Nejste první, kdo se mne na to ptá. Myslím si, že to není možné. Určitě ne u této verze pořadu. Taková věc se nestane, takže nad tím nemusím přemýšlet. :D Určitě to ale jde opačně, například novou bulharskou sérii pořadu moderuje její předchozí výherce. Bavili jsme se s ostatními moderátory, že by bylo zajímavé, kdyby Američani udělali verzi, ve které budou moderátoři tohoto pořadu z celého světa. Protože by tam byli samí lidé, kteří tu hru znají z té druhé strany.

Kdo byl v letošním ročníku podle Vás nejsilnější hráč a proč?

Pro mě s náskokem, poměrně velkým, to byla určitě Johanka. Je strašně zajímavý člověk v tom, jak dokázala s lidmi mluvit, jak byla empatická, jak dokázala číst hru, jak se dokázala obětovat a nastavit kůži za jiné. Byla smířená i s tím, že šla dvakrát do duelu úplně zbytečně, jenom pro nějaký svůj názor, který v té hře mohla popřít. Dokázala najít dvakrát skrytou imunitu i vyhrát duel. Je to takový plný, obsáhlý balíček a je to obrovská sympaťanda a podle mne to hrála nejlíp. Zvládla všechny tři: přežít – přelstít – přehrát. Pro mě prostě nejkomplexnější hráč.

Nyní jste trávil kvůli natáčení několik měsíců v Dominikánské republice. Chystáte se v létě na dovolenou opět do teplých krajin? Co je pro Vás největším odpočinkem?

Určitě se chystám na Kite surfing, to jezdím každý rok s klukama. Stále se o někoho starám, což je v pořádku, když máte ženu a děti, ale největší odpočinek je, když se nemusíte starat o nic. Můj život je takový produkční, pořád jsem za něco zodpovědný.V rámci Oktagonu je to třeba už o stovce lidí, takže na mne pořád leží spousta zodpovědnosti, musím o hodně věcech rozhodovat, řídit to a dost se ode mě očekává. Proto se těším na ten můj čas strávený sám se sebou a s kámošema, kdy se ode mě nebude čekat vůbec nic. Projedeme se na kajtu, dáme si pivo a budeme koukat na západ slunce a ukazovat si, jak moc to na tom kajtu neumíme. :D Těším se také na dovolenou s rodinou a mojí geniální malou dcerkou Medou.

Jsme rodinné nákupní centrum, a proto nás zajímá, co pro Vás znamená rodinné zázemí? Jak nejraději trávíte čas s Vašimi dcerami?

Když dcera vstane a začne si malovat, stačí mi se na ní jen koukat. A se starší dcerou rádi zajdeme třeba do kina, koukáme na nějaké seriály, bavíme se o knížkách nebo i o motivačních věcech. Je jedno, jestli spolu budeme sedět na kávě a mít přejemný rozhovor, anebo spolu ležet u moře na lehátku, důležitá je pro mne ta kvalita samotného přítomného momentu. Což mi je občas vyčítáno, protože mi hlavou stále něco běží, ale snažím se být přítomný.

Jako moderátor určitě musíte dbát na svůj zevnějšek. Jste milovník módy? Nakupujete si oblečení sám? Určujete si, co budete mít na sobě při moderaci, nebo to necháváte na stylistovi?

Já bych i milovník módy byl, ale s mojí postavou je to takové ubíjející, když v obchodě nenajdu svou velikost. A vybírat online mne nebaví. Nosil bych třeba rád výrazně barevné věci (i když se to mojí ženě nelíbí), ale sehnat je, je velký problém. Mám to tak na půl. Rád bych se i vyfikl, ale jsem taky dost často spokojený jen s tepláky a tričkem. Při moderaci si určuju sám, co budu mít na sobě. Dost lidem se líbí moje saka, co nosím na Oktagonu, ty mám od Jitky Gosman, se kterou je vždycky ladíme. Už se z toho stala trochu taková zábava pro všechny, co za sako budu mít. Na Survivoru máme oděvní zkoušku, ale taky si tam mohu říct co jo a co ne.

Jaké projekty Vás v blízké budoucnosti čekají, a na co byste naše zákazníky pozval?

Ostravské zákazníky bych rád nalákal na náš další zápas, který bude 9. prosince v Ostravě, a samozřejmě ať sledují Oktagon, je to podle mne nejlepší cirkus u nás a je to fakt zábava!