Rozhovor s Tomášem Savkou

7. prosince 2023

Tomáš Savka (* 5. září 1983, Karlovy Vary) je český sólový a muzikálový zpěvák a herec. Na podzim roku 2003 se přihlásil do první řady pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar, dostal se až do finále, kde se umístil na celkovém čtvrtém místě. V roce 2004 vydal své debutové album Já si tě stejně najdu. Po týdnu prodeje nosičů získal zlatou a po necelém měsíci i platinovou desku. V témže roce také započal svou muzikálovou kariéru. Hrál v mnoha úspěšných muzikálech (Miss Saigon, Bídnici, Tři mušketýři, Drákula, Pomáda, Sunset Boulevard, Jesus Christ Superstar a další.).
Je držitelem dvou cen Thálie – za rok 2014 a 2023. Je ženatý a má dceru Aničku.

Tomáši, již 10 let dojíždíte k nám do Ostravy, kde hrajete v Národním divadle moravskoslezském. Jak náročné je, nejen pro Váš rodinný život, neustálé pendlování mezi Ostravou a Prahou?

V Národním divadle moravskoslezském jsem stálým hostem, a jsem za to moc rád. Vlastně jsem se rozhodl, že nebudu zatím hrát v Praze žádné jiné divadlo, pokud bude naše spolupráce s Ostravou fungovat tak jak dosud. Pendlování je náročné, vlastně musím říct, že je čím dál tím náročnější, jak nám doma roste naše Andulka (teď jí bylo pět). Nebýt mojí ženy, vůbec by to nešlo.

Uběhlo dvacet let od prvního ročníku Česko hledá SuperStar, díky které jste se proslavil. Jak na soutěž vzpomínáte?
Už jenom to, že se mě na SuperStar ptají lidé po dvaceti letech od jejího prvního odvysílání v ČR, znamená, že je to fenomén, který zanechal u velké části populace určitý vjem. A za to jsem moc rád. Pro mě SuperStar byl takový krásný prázdninový tábor plný zábavy a přátel. Bylo mi dvacet. Ta opravdová práce přišla až po skončení soutěže.

Zpěv jste šel studovat až po skončení soutěže?

Já studoval zpěv už před soutěží na Max-Reger-Gymnasiu v německém Ambergu, ale tam jsem si pobyl jen rok. Vlastně v Německu jsem poprvé viděl v televizi soutěž SuperStar a říkal jsem si, to kdyby bylo u nás, tak se přihlásím. Konzervatoř Jaroslava Ježka obor muzikál, jsem začal studovat až po soutěži, šest let dřiny, pod vedením výborných pedagogů. Neskutečně mi to pomohlo v tom, co teď dělám.

V roce 2016 jste získal příležitost hrát hlavní roli Hamleta na Letních shakespearovských slavnostech. Jistě to pro Vás byla velká výzva. Jak na inscenaci vzpomínáte?

Byl jsem moc rád, když mi byla nabídnuta role Hamleta. Zároveň jsem se přirozeně dost obával, abych to jako zpěvák vůbec zvládnul. Ale režisérka inscenace Janka Ryšánek Schmiedtová a ředitel Shakespearovských slavností v Ostravě Petr Sýkora mi byli velkou oporou a všichni mí kolegové taky. Dali jsme todohromady za měsíc zkoušení, což jsme potom shrnuli slovy: UFO! :-)

Bylo těžké se naučit činoherní text? Je to velký rozdíl oproti učení muzikálových partů? Měl jste někdy „okno“?

Je to samozřejmě velký rozdíl. Ačkoliv, když jsem pochopil daktyl a trochej a začal správně číst Shakespeara, který je v těch verších psaný, je to vlastně určitý typ hudby. Prostě to plyne stejně jako muzika. Okno jsem měl hned na
premiéře, ale jen na „pikosekundu“. Myslím, že to divák nemohl poznat.

V září jste získal svou druhou Thálii. Moc Vám gratulujeme! Co pro Vás toto dvojité ocenění znamená? Řeknete nám, co na rolích, za které jste ceny získal, máte nejraději?

Děkuju. Vážím si obou ocenění. Je to to pro mě taková odměna, třešnička na dortu chcete-li. Zkrátka něco, co vám dává sílu do další krásné práce. A jsem rád, že jsem obě Thálie dostal za role, za kterými si stoprocentně stojím.
Myslím, že nemá smysl k nim cokoliv říkat. Roli Che v muzikálu Evita jsem hrál krásných pět let. Muzikál už měl derniéru. A na mou v aktuálně oceněnou roli Maxe Bialystocka v muzikálu Producenti se můžete přijít podívat do Divadla Jiřího Myrona.

V jakých dalších inscenacích Vás mohou naši zákazníci v současné chvíli vidět? Na čem nyní pracujete?

Momentálně hraju v Národním divadle moravskoslezském v inscenacích Jonáš a TinglTangl, Sweeney Todd, Rebecca, Jesus Christ Superstar, West Side Story. Aktuálně připravujeme původní muzikál, který se bude hrát na
malé scéně v Divadle „12“. Jmenuje se Interview a partnerku mi v něm zahraje „Nika“ Veronika Boráková.

Od roku 2014 jste sólistou prestižního hudebního tělesa Hudba hradní stráže a Policie České republiky. Přiblížíte nám, při jakých příležitostech a ceremoniích vystupujete?

Náš orchestr vystupuje při všech oficiálních státních příležitostech. Při státních návštěvách, při inauguracích, při předávání státních vyznamenání, ale i třeba při státních pohřbech. Samozřejmě nejen to, taky při osvětových akcích (teď mě napadá například akce „Daruj kostní dřeň“, s tou jsme objeli celou republiku a vystoupili prakticky na všech náměstích větších měst u nás).

V září jste oslavil krásné kulaté životní jubileum. Máte nějaké nesplněné přání?

Ano, ale nebudu vám ho říkat, aby se mi splnilo.

Vaše manželka vlastní také dvě Thálie (za balet). Vaše dcera má tak jistě talentem požehnáno. Vedete ji k hudbě a k tanci? Jaký je vlastně Tomáš Savka táta?

Jaký jsem táta byste se asi museli zeptat především mé dcery a mé manželky, na to odpovědět neumím, ale věřte mi, že i přes veliké vytížení, které právě v Ostravě mám, se snažím vyšetřit čas pro rodinu. V rámci letních prázdnin jim to pak vynahrazuji naplno. A u dcery, co se týče tance a zpěvu, to necháváme zatím otevřené a dáváme tomu volný průběh, vždyť je jí teprve pět let. Osobně si myslím, že bude režisérka, vzhledem k tomu, jak nás doma režíruje. :-)

Blíží se kouzelné období Vánoc, které je pro umělce jedním z nejnáročnějších období. Jak se slaví Vánoce u Vás doma?

Máte pravdu Vánoce jsou nádherné svátky, mě ovšem spojené s prací. Advent je období, kdy my z umělecké branže jsme asi nejvytíženější za celý rok. My trávíme Vánoce tradičně na chalupě v jihozápadních Čechách. Ale je to úprk. Většinou pracuju ještě 23. 12. a 25. 12. už zase pracuju. Takže co se týče dekorací a dárků, to má na starost moje žena a já se starám o štědrovečerní večeři, to je ovšem moje hobby.

Co byste popřál do nového roku naším zákazníkům?

Hodně zdraví. Je to to nejdůležitější ze všeho vůbec… Krásnou rodinnou pohodu, štěstí a spokojenost… No a ten zbytek se dá (více méně) koupit. :-)