Mezinárodní den žen

6. března 2024

Mezinárodní den žen, slavený každoročně 8. března, je celosvětovým uznáním sociálních, ekonomických, kulturních a politických úspěchů žen. Tento den také připomíná boj za ženskou rovnost a vyzývá k dalším akcím v této oblasti. Historie a tradice slavení tohoto svátku se liší od země k zemi, ale všechny sdílejí společný cíl: oslavu žen a zvýšení povědomí o jejich právech.

Historie Mezinárodního dne žen
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do počátku 20. století, do doby rozmachu průmyslu a ekonomické expanze, která vedla k rozvoji hnutí za práva žen. První národní Den žen byl slavený v roce 1909 ve Spojených státech po rozhodnutí Socialistické strany Ameriky. O rok později, na Mezinárodní socialistické konferenci žen v Kodani, navrhla německá socialistka Clara Zetkin zavedení mezinárodního dne žen, aby podpořila boj za práva žen a univerzální volební právo.
První mezinárodní slavení Dne žen se konalo 19. března 1911 v zemích jako Rakousko, Dánsko, Německo a Švýcarsko. V těchto zemích se konaly demonstrace, na kterých ženy požadovaly právo volit, právo na vzdělání, právo na práci a konce genderové diskriminace.
V průběhu let se datum oslav posunulo na 8. březen a tento den byl oficiálně uznán Organizací spojených národů v roce 1975, během Mezinárodního roku žen.

Slavení ve světě
Slavení Mezinárodního dne žen se liší od země k zemi. V některých státech je tento den státním svátkem, kdy mají ženy volno z práce.
V jiných zemích se konají demonstrace a pochody za práva žen, genderovou rovnost a proti diskriminaci a násilí na ženách. Mnoho organizací, včetně škol, neziskových organizací a firem, pořádá různé akce, jako jsou workshopy, konference a kulturní akce, které zdůrazňují význam tohoto dne.

Slavení v České republice
V České republice se Mezinárodní den žen slaví různými způsoby. Historicky tento den byl v období socialismu spojen s politickou propagandou, ale po roce 1989 získal nový význam a je především příležitostí k oslavě žen a zaměření se na otázky genderové rovnosti. Konají se kulturní akce, diskuse, semináře a setkání, které oslavují úspěchy žen a poukazují na stále existující nerovnosti. Mnohé ženy také dostávají od mužů květiny nebo drobné dárky jako vyjádření uznání.

Milé dámy, když k nám v pátek 8. března dorazíte, obdarujeme Vás květinou. Květiny jsou malým gestem, které má velký význam, a my doufáme, že rozzáří váš den. Začínáme v 11.00 do vydání zásob.