HALLOWEEN

27. října 2023

Když se řekne říjen, mnohým z nás se okamžitě vybaví barevné listí, chladnější počasí, dýně a samozřejmě Halloween. Tento svátek, původně spojený s keltským svátkem Samhain, se stal celosvětovým fenoménem, který každoročně slaví miliony lidí. Ať už jste zapáleným milovníkem Halloweenu, nebo jen občas přemýšlíte, co všechno to znamená, připojte se k nám na výpravě za poznáním tohoto fascinujícího svátku.

Historie a tradice
Halloween má své kořeny v keltském svátku Samhain, který se slavil na konci léta jako oslava sklizně a příprava na zimní období. Lidé věřili, že v tuto noc se otevírá hranice mezi světem živých a mrtvých, a duchové mohou přijít na zem. Aby je uklidnili a ochránili se před zlými duchy, oblékali si masky a zapalovali ohně.

V průběhu času se tradice Samhainu spojily s křesťanskými svátky Všech svatých a Dušiček, a vznikl tak Halloween, jak ho známe dnes. V 19. století přinesli irští a skotští imigranti Halloween do Ameriky, kde se rychle ujal a stal se jedním z nejoblíbenějších svátků v roce.

Jak slavit Halloween
Halloween je svátek plný zábavy, kostýmů, sladkostí a trošky strašení. Pro mnohé z nás to znamená vyřezávání dýní, výrobu strašidelných dekorací, shlížení hororových filmů a samozřejmě „trick-or-treating“ (koledování). Děti se obléknou do kostýmů a chodí od dveří ke dveřím, kde dostávají sladkosti od sousedů. Ale Halloween není jen pro děti – i dospělí se mohou obléci do kostýmů, uspořádat večírek nebo se jen tak bavit.

Tipy na dekorace a kostýmy
Halloween je skvělá příležitost pro kreativitu. Můžete si vyrobit vlastní dekorace, jaké se vám jen zlíbí. Od strašidelných duchů a pavouků, až po veselé dýně a kočky. Pokud jde o kostýmy, možnosti jsou prakticky neomezené. Od klasických kostýmů jako jsou čarodějnice, upíři a zombie, až po originální a vtipné kostýmy inspirované aktuálními filmy, seriály nebo memy.

Halloween je svátek plný tradic, zábavy a trošky magie. Ať už si ho užíváte s rodinou, přáteli, nebo jen sami doma u dobrého filmu, nezapomeňte se ponořit do atmosféry a užít si vše, co Halloween nabízí. Krásnou a strašidelnou noc plnou dobrodružství!

Přijďte k nám do Géčka hlasovat o tu nejhezčí dýni! Děti ze základních škol s námi opět tvořily. Vítězné třídy získají vstupné na představení Divadla loutek Ostrava.